Butik och verkstad, Uppsala

Såma är en butik och verkstad för skog- och trädgårdsmaskiner som grundades 1970. Både yrkes- och privatkunder vänder sig till företaget, bland annat för att få sina maskiner och redskap monterade samt provkörda. Företaget erbjuder ett stort utbud av tillbehör och har de vanligaste reservdelarna i lager.

Såma-projektet bestod i renovering och tilläggsisolering av den befintliga serviceverkstaden samt utbyggnad av butikslokalen. Byggherrens önskemål var att skapa en modern byggnad med släta minimalistiska fasader samt ett showroom/utställningshall med höjd och rymd. Utställningshallen skulle även ha stora uppglasade ytor mot vägen.

Parocs helt nya renoveringselement Reface passade Såma-projektet perfekt. Att affärsverksamheten kunde fortsätta under tiden som renoveringen och utbyggnationen pågick uppskattades. Arbetet pågick under vintern 2015-2016 och var klart i slutet av maj 2016.

Använda produkter:

Paroc Reface 100 mm (till verkstaden)
Paroc AST L, 200 mm (till utbyggnaden av butiken)

 

Se hur fastighetens utseende förändrades med hjälp av PAROC Reface >>

Såma fick toppmodern look – sticker ut i Boländerna

I stadsdelen Boländerna ligger Uppsalas största handelsområde. Här finns bland annat en rad välkända detaljhandelsföretag representerade som till exempel IKEA, Bauhaus, Biltema, Jula, Plantagen, Elgiganten. Media Markt och Beijer.

Såma ligger på Bolandsgatan, en av Uppsalas mest trafikerade gator. Arbetet med att renovera och tilläggsisolera företagets verkstadsdel samt bygga ut butiksdelen, påbörjades under hösten 2015. Ansvarig totalentreprenör har varit det lokala familjeföretaget AB Lindborg & Söner. Det var Per Lindborg som fick i uppdrag att rita nya Såma.

Per Lindborg, AB Lindborg & Söner, ansvarig entreprenör:
”Det var en utmaning. Fastigheterna ligger tätt på gatan och det är ett ordentligt tryck. Beställaren efterfrågade något som syns, gärna sticker ut. Befintlig byggnad är från 1982, en enkel "sockerlåda” med fasader i brun/rostbrun korrigerad plåt. Huset som sådant sa egentligen ingenting. Det var bara skylten som berättade vilken verksamhet som fanns därinne.”

Stora glaspartier och ny fasad med Reface

AB Lindborg & Söner valde att jobba med mycket glas. Mycket fokus låg på att exponera Såmas produkter och få dem att framträda tydligt – även på håll.

Per Lindborg, AB Lindborg & Söner:
”Med stora glaspartier som lutar i två riktningar, nästan som kölen på en båt, har huset fått ett eget utseende. Det kändes även självklart att fräscha upp den gamla delen - dels utseendemässigt för att fungera bra ihop med den tillbyggda delen, dels ur energisynpunkt. Beställaren köpte konceptet med hull och hår. Parocs nya produkt Reface lämpade sig väldigt väl för projektet. Vi har en lång tradition av att jobba med Paroc. När vi fick en förfrågan om att testa det nya renoveringselementet sa vi ja och resultatet blev väldigt bra. Det passar perfekt när man har en gammal industrilokal som behöver fräschas upp och tilläggsisoleras.”

När vi fick en förfrågan om att testa det nya renoveringselementet sa vi ja och resultatet blev väldigt bra. Det passar perfekt när man har en gammal industrilokal som behöver fräschas upp och tilläggsisoleras säger Per Lindborg.”

Paroc är nöjda med den nya produkten som utöver industribyggnader lämpar sig väl till byggnader inom handel, kontor, lager och idrott.

Mikael Vestermark, regionansvarig hos Paroc, om Såma-projektet:
”Befintlig fasad bestod av TRP-plåt på in- och utsidan. Byggnadens väggar var dåligt isolerade. Fönster, dörrar och portar var gamla. I utställningshallen fanns en liten uppglasad yta med dålig rymd- och takhöjd. Ombyggnaden blev riktigt bra och att använda sig av vårt nya luftgenomsläppliga renoveringselement gav byggnaden en toppmodern look.”

Ombyggnaden blev riktigt bra och att använda sig av vårt nya luftgenomsläppliga renoveringselement gav byggnaden en toppmodern look berättar Mikael Vestermark.” 

Mika Seppänen, ansvarig för nya produkter, Paroc Panel Systems:
”Reface placeras enkelt utanpå de befintliga väggarna och verksamheten kan fortsätta bedrivas som vanligt under tiden som renoveringen pågår. Med en förbättrad energieffektivitet och minskade uppvärmningskostnader ökar värdet på byggnaden.”

Mikael Vestermark, regionansvarig hos Paroc, har fler starka argument för att använda Reface:
”Snabbt montage, vid en ny tillbyggnad kan befintlig byggnad tilläggsisoleras med samma utseende, befintlig vägg kan ventileras genom termik i luftkanalerna och produkten är även ett bra miljöval uppbyggd av sten och stål som kan återanvändas. Dessutom är Reface obrännbar (de flesta bränder startar från utsida vägg).”

 

Före och efter renovering med PAROC Reface

   
   
   
   
   
           

 

 

 

 

Projektinformation

Kategori
  • Sandwichelement
År 2016
Land Sweden
Adress Bolandsgatan 18
Postnummer & ort 751 03 Uppsala
Entreprenör