Skandionklinken, Uppsala

Skandionkliniken är Nordens första cancerklinik för behandling med protoner. I anslutning till kliniken har ett patienthotell med 86 dubbelrum byggts. Sju landsting står tillsammans med Akademiska Hus bakom detta unika samverkansprojekt. Kliniken öppnar under 2015 och kommer inledningsvis behandla cirka tusen patienter om året.

Lösningen Paroc Built-on sandwichelement passade utmärkt till Skandionkliniken eftersom det är en lätt konstruktion med mycket hög hållfasthet och därför en bra grund för den perforerade kasettfasaden i aluminium. Parocs sandwichelement kan tack vare den släta ytan enkelt infästa och bära en beklädnad på upp till 45 kilo per kvadratmeter och eftersom de är obrännbara får byggnaden också ett mycket bra passivt brandskydd och det känns ju extra bra just i det här fallet.

Prisbelönt

Juryn till Plåt 15 imponerades av fasadens ljusa, lätta och hoppfulla utstrålning som också lever upp till de höga kraven på säkerhet.

- Bakom den mönsterperforerade aluminiumplåten döljer sig hotellfasadens egentliga klimatskydd som är en Parocfasad, säger Carl-Fredrik Danielsson, Arkitekt på Link Arkitektur.

- Parocelementens tunna utanpåliggande stålplåt bär dessutom upp den utkragande aluminiumplåtfasaden. Detta förenklade vårat arbete då vi inte behövde rita in något kompletterande regelsystem för att bära de utkragande aluminiumplåtarna, fortsätter Carl-Fredrik.

Använda produkter:

Paroc Sandwichelement

Paroc Built-On

Projektinformation

Kategori
  • Sandwichelement
År 2015
Land Sweden
Adress Artillerigatan 2
Postnummer & ort Uppsala
Arkitekt Link Arkitektur
Entreprenör