Flerfamiljshus, Kungsbacka

Bostadsrättsföreningen Bryggan är en modern idyll i Kungsbackas nya småstadsområde. Brf Bryggan byggs helt enligt Svanen vilket ställer höga krav på byggprocessen. Allt från materialval och energiförbrukning under byggnationen, till inomhusmiljön i den färdiga bostaden. Det är viktigt att även tekniska installationer som till exempel ventilationskanaler isoleras väl för att energi ska sparas och miljöbelastningen minskas.

Kvarteret består bl a av fyra flerbostadshus i två plan med 35 lägenheter. Det som gjorde att underentreprenören Viisol valde PAROC Hvac AirCoat för isolerarbetet i Brf Bryggan var att produkten ger både brandisolering och kondensisolering i en och samma produkt. Installationen är enkel och kan göras snabbt i ett enda moment med minimalt spill. Materialet har levererats via Bevego i Göteborg.

Använda produkter:

PAROC Hvac AirCoat

PAROC Hvac AirCoat spar energi åt Svanenmärkta Bostadsrättsföreningen Bryggan i Kungsbacka

Bryggan är det tredje kvarteret i Kolla Parkstad. Området är en modern idyll där flerbostadshus samsas med radhus, parhus och villor. Liljewall Arkitekter har ansvarat för utformningen och de har valt att arbeta helt i trä, och med klassisk färgsättning som falurött, ljusgrått och vitt. Brf Bryggan byggs helt enligt Svanen vilket ställer höga krav på byggprocessen. Allt från materialval och energiförbrukning under byggnationen, till inomhusmiljön i den färdiga bostaden. Belöningen är en sund, välventilerad och tyst inomhusmiljö med välisolerade fönster samt energisnåla vitvaror och installationer.

Det är viktigt att även tekniska installationer som till exempel ventilationskanaler isoleras väl för att energi ska sparas och miljöbelastningen minskas. PAROC Hvac AirCoat är en brandgodkänd helhetslösning för isolering av cirkulära ventilationskanaler. Installationen är enkel och kan göras snabbt i ett enda moment med minimalt spill. 

Snabbt och smidigt montage av husens ventilationskanaler

Katja Ekström är delägare i isolerfirman Viisol som har ansvarat för isoleringen av ventilationskanalerna i de fyra flerbostadshusen. Företaget valde att använda PAROC Hvac AirCoat till Bryggan för den tidsbesparande aspekten då produkten ger en unik helhetslösning i en och samma produkt, istället för att använda två olika skikt. 

"AirCoat ger både kondensisolering och EI30 brandgodkännande i samma produkt. Alternativet hade varit traditionell nätmatta för brand och lamellmatta för kondens" berättar Katja. "Installationen har fungerat bra. Det har varit effektivt och montörerna är positiva till produkten." 

Maciej Dziechciar, som är arbetsledare på Viisol, har själv deltagit i monteringsarbetet på Brf Bryggan. Han bekräftar fördelarna med produkten: 
"Det är färre moment eftersom du slipper skära böjar. Installation blir enklare och ger mindre skräp och knappt något spill, det blir heller inget damm. Produkten går också betydligt fortare att installera."

"Vi kommer definitivt använda PAROC Hvac AirCoat även i fortsättningen", avslutar Katja. "Installationen blir mycket effektiv vilket är positivt både för oss och för våra kunder". 

Paroc Hvac AirCoat lanserades under 2016 och har väckt stort intresse på marknaden. Rune Hagensen, produktchef VVS och Process Skandinavien, lyfter fram fyra starka argument för att använda produkten:

  • En bra helhetslösning för cirkulära ventilationskanaler – isolering för raka kanaler, T-stycken, böjar i 45° och 90° samt montagetillbehör.
  • Sparar plats vid kombinationsisolering som till exempel brand och kondens.
  • Snabb, snygg och enkel installation jämfört med traditionell nätmatta.
  • Minimalt med spill.

Rune menar att AirCoat är unik med sin helhetslösning. Produkten är framtagen och anpassad för värme, ljud, kondens och brandisolering. AirCoat är även godkänd för utvändig isolering av ventilationskanaler i brandklass E130. 

”Ventilationen är ett av de viktigaste systemen i en byggnad och intresset är väldigt stort ute på marknaden! ”

Projektinformation

Kategori
  • VVS
År 2017
Land Sweden
Adress Lavavägen
Postnummer & ort 434 91 Kungsbacka
Arkitekt LIljewall Arkitekter
Entreprenör

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.