Globen, Stockholm

Ericsson Globe, eller Globen som de flesta av oss känner den som, stod klar till hockey-VM 1989. Fortfarande, mer än 20 år efter invigningen, är arenan världens största sfäriska byggnad. Arenan har blivit något av ett landmärke, inte bara på grund av dess storlek utan lika mycket genom den unika formen

För att bygga Globen krävdes givetvis en mängd nya konstruktionslösningar, inte minst interiört där kraven på flexibilitet i användningsområden var höga. Paroc Akustik presenterade en akustiklösning bestående av grå absorbenter i sträckmetallkassetter av galvaniserad metall. På så vis kunde såväl behovet av god ljuddämpning som kravet på att skapa förutsättningar för konsertljud av toppklass mötas.

Tack vare materialvalet till akustikelementen kunde man också presentera en lösning som gör att hela insidan av Globen kan användas för projektion av ljus, film och bildspel. Akustikelementen, som i princip täcker hela Globens insida, fyller också en säkerhetsfunktion då de är tillräckligt hållbara för att utgöra ett fallskydd för de som arbetar i serviceutrymmena mellan det yttre “skalet” och “innerväggen” av sträckmetallkassetter.

Projektinformation

Kategori
  • Akustik
År 1989
Land Sweden
Adress Globentorget 2
Postnummer & ort 12177 Johanneshov

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.