MOW Supernova Tammerfors, Finland

Coworking-kontoret Tampere Ratina lyser med färg, mod, retro och konst. Tampere MOW har många kontorsytor med högt i tak och hårda material, och därför ägnades extra mycket uppmärksamhet åt akustiken i det här projektet.
– Egenskaperna hos de här lokalerna medförde unika utmaningar när det gäller akustik, så vi designade mer akustikytor på väggarna. Vi diskuterade med arkitekten Onni Lahtinen hur akustiken skulle kunna vara en naturlig del av utrymmet och inredningsdesignen. Vi hittade akustikpanelen PARAFON Step, som vi valde att använda som visuella element på väggarna, eftersom det gjorde att vi kunde leka med produkten och skapa varierande ytor, mönster och utjämna nivåskillnader, säger inredningsarkitekt Roosa Riski.

Liksom konstverk har PARAFON Step-akustikpanelerna använts i olika nyanser på väggarna i MOW:s kontorslokaler. Akustiktaken i konferensrummen och några arbetsrum är täckta med PARACEM akustikpaneler.
– Vi gillade det träbaserade materialet och produktens levande yta. Vi är nöjda med vårt val, eftersom takets råa yta skapar en verkligt varm atmosfär i lokalerna, berömmer Riski.

Korrugerad plåt och rymdchimpanser

Byggnadens Art Deco-arkitektur och MOW:s rymdtema är en kombination som har skapat MOW Tampere, den bästa platsen att arbeta på. Platsen var utsökt för inredningsdesignteamet Mint & More och takläggningsentreprenören.
– Uppdragsbeskrivningen gjorde verkligen att man ville sätta tänderna i projektet. Vår uppgift var att kombinera inredningsdesign med en delvis K-märkt Art Deco-byggnad och MOW:s framtida rymdinspirerade arbetskoncept. Slutresultatet blev ett futuristiskt tema som kombinerar retroinslag, framtiden och rymden. Du kan även hitta en touch av motorvärlden i inredningen, eftersom ett bilimportföretag tidigare höll till i byggnaden. Du hittar industriell korrugerad plåt i mötesrummen, en husvagn i retrostil i eventlokalen, 3D-printade astronauter som toalettskyltar och färgglad konst runt om i lokalerna. 

Ett av MOW:s mest chockerande rum är unisextoaletten med en rymdchimpans. Att öppna dörren är nästan en skrämmande upplevelse: ansiktet av en gigantisk chimpans med speglar som ögon stirrar på dig från väggen.
– Chimpansen skickades ut i rymden innan människan, därav att vi valde en chimpans, förklarar Riski.

Arbetslokalerna måste låta bra

Roosa RiskiMOW Ratina var ett drömprojekt för Mint & Mores designers.
– Det var fantastiskt att vi kunde välja design med ett så djärvt uttryck och att vi inte behövde vara seriösa. Vi hade också möjlighet att reflektera över hur arbetsytor kan skapa bästa möjliga ramverk för arbetet i framtiden. Akustiken har haft en stor del i detta och vi som designers har en skyldighet att överväga den noggrant. Det räcker inte att utrymmet ser bra ut, det måste även låta bra.

Färgglatt utan onödigt spill

Roosa säger att de även vände sig till Paroc i takt med att designarbetet fortskred.
– Tillsammans diskuterade vi produktstorlekar, kombinationer och färger. Vi hade även kunnat beställa produktprover från Paroc, men tyvärr gjorde tidsschemat att det inte fanns tid för detta. Det viktigaste var dock att vi kunde hitta exakt rätt färgnyanser på produkterna. Vi är nöjda med slutresultatet, eftersom takytorna och konsten på väggarna flyter ihop sömlöst.

MOW Ratina har designats för att uppfylla kraven för den högsta internationella miljöcertifieringen.
– Vi tänker på miljön när vi väljer material. När det gäller akustik var det viktigt att se på optimeringen av produkten under installationen och på minimering av avfallet. Vi designade akustikmönstren på väggarna så att de kunde skapas med hjälp av färdiga bitar.

Ett djärvt och intressant projekt

MOW Ratina var ett intressant projekt även ur takentreprenörens synvinkel.
– Vi skapade glasväggar, tak och akustikbeklädnader. Schemat var tight, men själva projektet var så intressant att det var ett rent nöje att vara delaktig, säger Sauli Mesiranta, Regionchef på Inlook Oy. Enligt Mesiranta har de lång erfarenhet av akustikprodukter, men PARAFON Step var en ny bekantskap.

– Det var intressant att använda takakustikpaneler för att klä väggarna med. PARAFON Step är en produkt som, förutom att den har utmärkta akustikegenskaper, gör att du kan skapa ett personligt utseende och en levande yta i olika färger. Vi skapade mönstren enligt det färdiga väggdiagrammet, men vi modifierade samtidigt diagrammet något för att slippa kapa panelerna. Slutresultatet blev elegant, säger Mesiranta och tillägger: Installationen är enkel oavsett vilken Paroc-produkt man väljer. Men att installera den här produkten gick lite långsammare eftersom vi faktiskt skapade ett ljuddämpande konstverk. Allt gick dock enligt plan. 

 

Projektinformation

Kategori
  • Akustik
År 2018
Land Finland
Adress Vuolteenkatu 1
Postnummer & ort 33100 Tampere
Arkitekt Arkkitehtitoimisto Design Team Oy
Designer Mint & More Creative Oy
Entreprenör

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.