Restaurang Spisa Matbar, Göteborg

Spisa Matbar i Göteborg hämtar inspirationen till sin meny från Medelhavet och kombinerar det med en enkel men rustik inredning. I en fullsatt restaurang med skönt barhäng är det en utmaning att hålla ljudnivån på en nivå som är lagom för en normal samtalsnivå. För att skapa en behaglig ljudnivå har lokalens innertak klätts med PARAFON Step Direct. Det är ett nytt koncept inom akustik för innertak där det är möjligt att själv bestämma design och färg. Och tack vare att akustikplattorna har olika nivåer absorberas ljudet bättre och man får en bättre ljudbild i lokalen.

Använda produkter:
PARAFON Step Direct  

Ljudbilden påverkar gästens helhetsupplevelse

När Björn Persson bestämde sig för att öppna sin fjärde restaurang i Göteborg, den här gången på Övre Husargatan i Linnéstan, hade han konceptet klart för sig. En industriell men ändå varm känsla skulle omsluta gästen. Menyn skulle vara en blandning av medelhavets matkulturer och baren skulle vara hjärtat i lokalen. Han ville ha en restaurang där det var lika självklart att beställa in en sjurätters avsmakningsmeny som att ta ett glas champagne i baren med ett par skivor lufttorkad skinka eller en välsmakande ost. Det skulle vara liv och rörelse, och alla skulle känna sig välkomna.

– Jag vet nu efter så många år i branschen att det inte går att tumma på något. Jag vet också att det man investerar i byggprocessen får man igen mångfalt längre fram. Ett genomtänkt koncept och en arkitekt som förstår och kan utveckla idéer är avgörande, därefter ger materialvalen en sista touche till helheten. Därför är jag extra nöjd med att Paroc kom med den här nya lösningen. Ett riktigt bra ljudabsorberande innertak som ger oss det där härliga sorlet och samtidigt den känsla i lokalen som vi eftersökt, gjorde det enkelt att välja Paroc, säger Björn Persson.

Ett riktigt bra ljudabsorberande innertak som ger oss det där härliga sorlet och samtidigt den känsla i lokalen som vi eftersökt, gjorde det enkelt att välja Paroc, säger Björn Persson.

Paroc har tagit fram ett nytt koncept inom akustik för innertak där det är möjligt att själv bestämma design och färg. Och tack vare att akustikplattorna har olika nivåer absorberas ljudet bättre och man får en bättre ljudbild i lokalen.

– Det här är vårt första projekt med vårt nya koncept och vi är mycket nöjda. På SPISA har vi satt upp akustikplattorna så att de bildar ett oregelbundet mönster som ger en skön känsla samtidigt som vi optimerar akustikeffekten. Arkitekten Johan Olsson som tillsammans med kollegorna på Bornstein Lyckefors står bakom SPISA:s inredningskoncept, valde en lite flammig mörk grön kulör som gör att taket smälter in på ett mycket trevlig sätt i restaurangen, säger Mikael Jonsson, arkitektansvarig på Paroc.

Det här är vårt första projekt med vårt nya koncept och vi är mycket nöjda. På SPISA har vi satt upp akustikplattorna så att de bildar ett oregelbundet mönster som ger en skön känsla samtidigt som vi optimerar akustikeffekten.

– Det var en utmaning att hitta en akustiklösning i vår lokal med en takhöjd på 4,70 meter, ett putsat betonggolv och en etagevåning. Ljudbilden påverkar gästens helhetsupplevelse och därför är det en avgörande detalj för en restaurang. Risken att det skulle bli en ljudnivå som var helt oacceptabel var överhängande, men när vi tog upp dialogen med Paroc hittade vi en lösning som gjorde det möjligt för oss att bygga precis som vi ville och det blev dessutom en inredningsdetalj som jag är mycket nöjd med, säger Björn Persson, ägare till den nyöppnade restaurangen SPISA i Göteborg.

Ljudbilden påverkar gästens helhetsupplevelse och därför är det en avgörande detalj för en restaurang. Tillsammans med Paroc hittade vi en lösning som gjorde det möjligt för oss att bygga precis som vi ville och det blev dessutom en inredningsdetalj som jag är mycket nöjd med.

Projektinformation

Kategori
  • Akustik
År 2013
Land Sweden
Adress Övre Husargatan 3
Postnummer & ort 411 22 GÖTEBORG
Arkitekt Bornstein Lyckefors

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.