Restaurant REST, Oslo

På restaurang Rest. i Oslo ligger fokus på hållbarhet, rakt igenom hela konceptet. Inte bara när det gäller maten och det den serveras på, även taket är tillverkat av återanvändbart material. Akustikskivorna PARAFON Step av hållbar stenull förbättrar akustiken och har lyckats skapa den ljudmiljö resturangen var ute efter. Kontrasten mellan den naturliga stenullens råa struktur på akustikplattornas synliga kanter och de släta ytorna bidrar ytterligare till dynamiken och variationen i konceptet, och är en inredningsdetalj i sig

På återvunna vägar 

Krökta och konstiga morötter. Skrynkliga tomater. Buken på torsken. Kycklingfötter. Killing- och getkött. Skräpfisk som du aldrig har hört talas om. På restaurang Rest. i Oslo finns det en röd tråd och den heter återvinning. Inte bara i vad som finns på menyn utan genom hela konceptet.

– Vår idé är att använda så mycket vi kan av alla typer av råvaror, men så har det också varit en del av den grundläggande attityden hos många generationer av hemmafruar i alla tider. En rätt som Coq Au Vin, Bouef buorgogne eller en klassiker som Bouillabaisse för den delen, är ju rätter som görs på det som blivit över, säger köksmästaren Jimmy Øien på restaurang Rest. 

Interiören kännetecknas också av återvunnet material. Uniformerna är tillverkade av tyg som har donerats från Fretex. Porslinet är återvunnet glas, lera, ostronskal och kycklingben. Sirkel har levererat återvunnet glas. Paroc har levererat taket, som är i hållbar stenull. 

– Varken Jimmy eller jag hade funderat så mycket på taket, men nu är jag själaglad att vi kom i kontakt med Paroc. För alla som har gått ut på lokal och upplevt hur utmanande dålig akustik kan vara på en del ställen vet att ett tak inte bara är ett tak. Här har vi lyckats skapa en ombonad – och dämpad – atmosfär, men där vi också kan spela den musik vi gillar. Ljud – eller icke-ljud – är faktiskt mycket viktigare än man tror, säger Øystein Ruud, initiativtagare och styrelseordförande. – Dessutom tycker vi att det är coolt och passar in. Det är en viktig del av interiören. 

Förstärker rummet

Taket i fråga är Paroc Parafon Step, en taklösning som ger oändliga möjligheter att skapa attraktiva och unika inredningslösningar. 

– Parafon Step for grids passar perfekt för miljöer som Rest. eftersom du har många alternativ när det gäller design och uttryck. Här menar jag att det förstärker rummet inredning samtidigt som det är enkelt att komma åt all teknisk installation ovanför undertaket. Sammantaget tycker jag att det förstärker helhetsupplevelsen av rummet och bidrar till rummets design och inredning, säger Geir Melby, Country Manager på Paroc Norge.  
 
Vid utarbetandet av taket har de samarbetat med den berömda arkitektfirman Bornstein Lyckefors, där grundtanken var enkel: akustikplattor i nio olika format och tre tjocklekar som skapar olika höjdnivåer. Det ger i sin tur otaliga kombinationsmöjligheter kombinerat med möjligheten att fritt välja färg.

Parafon Step är tillverkat av PAROC stenull, som är känt för sin förmåga att absorbera ljud. Dessutom är det 100 % obrännbart. Kontrasten mellan den naturliga stenullens råa struktur på akustikplattornas synliga kanter och de släta ytorna bidrar ytterligare till dynamiken och variationen i konceptet. 

Stenullen i plattorna i olika tjocklekar ger en unik akustik för rum där många är samlade samtidigt. Det skapar behagliga ljudförhållanden för både gäster och icke minst de anställda som vistas i sådana arbetsmiljöer under en längre tid.
 
– Parafon STEP-konceptet passar perfekt för lokaler där man vill att taket inte bara ska vara en neutral bas. Speciellt i lokaler som restauranger, caféer, kontor och hotell, där design och funktion är mycket viktigt, säger Geir. 

 Viktiga egenskaper hos Parafon Step:

 

  • STEP DIRECT limmas direkt mot underlaget
  • STEP FOR GRIDS monteras i nedpendlade bärverk
  • Har den bästa ljudklassificeringen: A-Absorbent
  • Brandklassificering enligt Euroclass A2-s1, do
  • Levereras med EPD (Enviromental product declaration) 
  • Möjlighet att välja färg, tjocklek och format: 18, 34 och 50 mm tjocklek samt 9 dimensioner 

Projektinformation

Kategori
  • Akustik
År 2018
Land Norge
Adress Kirkegata 1-3
Postnummer & ort 0153 Oslo

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.