Idrottsanläggning Knivsta

Centrum för idrott och kultur, CIK, är Knivstas största byggprojekt hittills och väntas stå helt klart 2020. Arenans 9000 kvadratmeter kommer att bli landets största byggnad i trä som uppfyller den internationellt certifierade standarden för passivhus. Passivhus innebär att den blir energisnål, komfortabel och kvalitetssäkrad.

Väggarna på CIK Arena är isolerade med Parocs Klimatskiva ZERO. För att uppfylla kraven för Passivhus har man isolerat med skivor i 2 lager. 

-Eftersom arenan ska vara igång året om med olika aktiviteter så som ishockey, konferenser och evenemang ställs stora krav på isoleringen. Anläggningen ska båda behålla kyla och värme. Klimatskiva ZERO är både energi- och kostnadseffektiv och passar väldigt bra till denna typ av byggen, säger Stefan Sundqvist, Parocs kontaktperson under projektet.

Använda produkter:
Paroc WAS 35, Klimatskiva ZERO™

 

En mångfacetterad anläggning

Stommen utgörs av både betong och limträ. Bland annat används betong för grundläggning och bjälklag medan balkar och pelare utformas i limträ. Passivhuskonceptet och miljötänkande går hand i hand vilket innebär att man använder sig av material med så lite underhåll som möjligt. Fasaden kommer utgöras av klinkbyggd träpanel av värmebehandlad furu. Detta ger en underhållsfri fasad som med åren kommer att gråna.

Anläggningen byggs i flera våningsplan och kommer att bestå av:
• Två fullstora sporthallar varav den ena med läktarkapacitet för ungefär 300 personer
• Kampsportslokal
• Scenkonstlokal med plats för ungefär 300 sittande
• Ishall med plats för 300 åskådare
• Gemensamma kommunikationsytor med kafé, föreningspentryn, föreningsgym, konferensrum med mera

– I dag har vi ingen ishall eller scenkonstlokal i kommunen och efterfrågan på inomhusanläggningar är stor. Vi är för närvarande den snabbast växande kommunen och behoven kommer inte att minska. Den centrala placeringen av anläggningen och Knivstas strategiska läge i Storstockholmsområdet bidrar till att höja Knivstas attraktionskraft, säger Carina Nordlander till Upplandsnyheter, fritidschef och ansvarig för kommunens idrotts och fritidsanläggningar. 

 

Projektinformation

Kategori
  • Väggisolering
År 2018
Land Sweden
Adress Centralvägen 18
Postnummer & ort 741 75 Knivsta
Entreprenör

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.