Villa, Uppsala

I Dalby-Viggeby utanför Uppsala bygger Schröder Fastighetsutveckling arkitektritade villor i massivträ, en byggteknik där man korslimmar trä till bland annat väggelement. Tekniken skapar positiva egenskaper som att huset blir diffusionsöppet vilket ger ett sunt inomhusklimat, samt att bra energiprestanda uppnås eftersom elementen är vindtäta. 

För att minska energianvändningen till nära-noll ställs krav på alla delar vid en renovering eller nybyggnation; täthet, isolering, fönster, dörrar samt värme och ventilationsanläggning. Schröders ambition är att bygga hus av hög kvalitet med god arkitektur, bra energiprestanda samt en vettig ekologisk profil. Klimatsmart byggt rakt igenom, helt enkelt. Därför passade PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO företagets nybyggnation i Dalby-Viggeby väldigt bra. 

Arbetet påbörjades i början av september 2016 och till våren beräknas två hus vara färdiga för försäljning.

 

Uppdatering april 2018: Det första huset, Lidret, färdigställdes och såldes i september 2017. Nu är också hus nr två, Äppelhuset, klart. Båda husen ser helt fantastiska ut, med en härlig rymd och en makalös utsikt. Ett urval av bilder finns här på siten och många fler finns på Facebook-gruppen Massivträhus byggda av Schröder Fastighetsutveckling AB. Länk nedan.

 

Använda produkter:

PAROC WAS 35, Klimatskiva ZERO

Ladhusen i Dalby som gjorda för ny smart infästningsmetod

Det förpliktigar att bygga hus när det ska ske i kulturmiljö i ett vackert Mälarlandskap. Det är i en gammal radby som Schröder Fastighetsutveckling bygger två stora så kallade ladhus. I samband med skiftesreformerna på 1800-talet försvann många radbyar. Fastighetsägare Martin Schröder berättar:
”Här fanns det nästan inga gamla byggnader kvar. Vi ville att det skulle bli så lite ”plottrigt” som möjligt och samlade därför ihop förråd och garage i samma byggnad – precis som bonden hade ett vagnslider förr finns nu en carport genom huset.”

Lösningen med PAROC Klimatskiva ZERO bygger på en ny infästningsmetod som passade byggnationen av Schröders ladhus bra.
”Vi ville ha en skiva av den här typen. Med den stommen som vi har blev Klimatskiva ZERO perfekt. Jag har svårt att tänka mig något bättre. Vi skruvade med en sorts plugg genom isoleringen och väggen bakom. Att vi har haft en massiv trävägg att jobba med har självklart förenklat arbetet.”
”Monteringen var supersmidig och resultatet blev riktigt bra. Vi testade i det första huset och det fanns inget att klaga på, tvärtom väldigt lättarbetat och en fantastisk energiprestanda. Så det blev PAROC Klimatskiva ZERO även i hus nummer två.”

Vi testade i det första huset och det fanns inget att klaga på, tvärtom väldigt lättarbetat och en fantastisk energiprestanda. Så det blev PAROC Klimatskiva ZERO även i hus nummer två.

Horisontella fasadskruvar tar vindlaster och vinklade tar vertikal last

Parocs Klimatskiva är en framgångssaga som hjälpt många husägare att tilläggsisolera för att sänka energianvändningen. Nya Klimatskiva ZERO är en utveckling av den produkten. Klimatskiva ZERO levereras i tjocklekarna 150, 200 och 250 mm och möjliggör energirenovering motsvarande energiklass A. Skivan kan som i Uppsala även användas i samband med nyproduktion. Då som en utvändig isolering mot underlag av trä.

Det som är speciellt med den nya infästningsmetoden är att den har horisontella fasadskruvar som tar vindlaster och vinklade fasadskruvar som tar vertikal last från fasaden. Det berättar Lars-Erik Olsson, produktchef för Paroc Byggisolering.
”De horisontella skruvarna fixerar även isoleringen mot bakomliggande vägg. Ökas antal vinklade fasadskruvar så ökar den lastupptagande förmågan. Denna kombination ger en mycket robust konstruktion.”
”Vi har förhoppningar om att PAROC Klimatskiva ZERO kommer att röja lika stora framgångar som PAROC Klimatskiva gjort, säger Lars-Erik.”

De horisontella skruvarna fixerar även isoleringen mot bakomliggande vägg. Ökas antal vinklade fasadskruvar så ökar den lastupptagande förmågan. Denna kombination ger en mycket robust konstruktion.

Schröder Fastighetsutveckling AB blev tipsade om Klimatskiva ZERO av sin projektör strax efter att Paroc skickat ut ett nyhetsbrev om produkten. Det gjorde Paroc Byggisolering med Lars-Erik i spetsen glada i dubbel bemärkelse.
”Dels är det ett fint referensobjekt, dels är det ett bevis på att våra utskick fungerar och tas emot på ett positivt sätt. Schröder Fastighetsutveckling kontaktade Mikael Olofsson, teknisk rådgivare hos oss, som kunde berätta för dem om hur produkten används samt hjälpa till med dimensionering av infästningar.”

Projektinformation

Kategori
  • Väggisolering
År 2017
Land Sweden
Adress Dalby-Viggeby 60
Postnummer & ort 755 91 Uppsala
Arkitekt Arkitekter Svanström Scherrer, Arkitekt SAR Tomas Svanström
Designer Bjerking AB, Niklas Stenlund
Entreprenör

Innehållet är blockerat

För att se det här innehåller behöver du godkänna cookies.