Sveriges energisnålaste industrilokal: Hedbergs Tak

14 mar 2011
Företaget Hedbergs Tak i Avesta byggde under 2009 Sveriges energisnålaste industrilokal. Bygget genomfördes tillsammans med Paroc, en av Europas ledande tillverkare av stenullsisolering. Med enkla medel har man visat att det går att halvera energiförbrukningen jämfört med nyproducerade industrilokaler byggda enligt dagens byggnormer.

Hedberg brothers in front of Sweden’s most energy-efficient industrial buildingHedbergs Tak ville bygga för framtiden och med modern teknik hitta lösningar som skulle göra lokalen energisnål, snygg och funktionell. Genom att isolera med stenull i väggarna och Paroc Air® på taket har de lyckats minska energiåtgången för uppvärmning rejält. Utöver detta används endast två energisnåla luftvärmepumpar som värmekälla.

Med facit i hand kan vi verkligen säga att vi har lyckats. Under ett år förbrukade vi ungefär 18 000 kWh för att värma upp vår 600 kvadratmeter stora industrilokal. Det kan jämföras med energiförbrukningen för en villa på 100 kvadratmeter. Den förbrukar samma mängd energi under ett år, säger Lars Hedberg, delägare i Hedbergs Tak.

Läs mer i pressmeddelandet >>