Tekniken bakom Sveriges första nära-noll-renoverade småhus

24 okt 2013

Sveriges första nära-noll-renoverade småhus har renoverats med den allra senaste tekniken för att nå lägsta möjliga energianvändning. Man har först renoverat klimatskalet för att sedan byta ut värme och ventilation. Paroc, Nibe och Elitfönster är företagen bakom det helt unika renZERO™-projektet.

Tekniska forskningscentralen, VTT, har gjort simuleringar av husets energianvändning. Det preliminära resultatet visar på en fem gånger lägre energianvändning; från 128 kwh/m2 till 25 kwh/m2. Ett resultat som är på samma nivå som för ett nybyggt passivhus.

– Vi hade länge tänkt renovera och sänka våra energikostnader, man vill ju att huset ska hålla för framtiden, men vi hittade inga enkla och färdiga renoveringskoncept på marknaden. Att använda en konsult för att beräkna vilka produkter som var bäst lösning för just vårt hus blev rätt dyrt och krångligt. Renoveringen med renZERO™ har funkat helt perfekt, det har gått snabbt och huset har fått behålla sitt originalutseende till största delen, säger Ola Åkerström, som bor i huset med sin familj.

Så energirenoveras renZERO™-piloten på Länsmansvägen:

Tak: Tilläggsisolering av taket utifrån med PAROC eXtra™ 360 mm.

Fasad: Tilläggsisolering av fasad med nya panelen PAROC renERGIA™. Panelen består av en 300 millimeter brand- och fuktsäker stenullslamell som limmats på en 18 millimeter tjock fasadskiva. Isoleringen går dubbelt så snabbt att göra jämfört med traditionell tilläggsisolering.

Fönster: Byte av fönster till ELIT RETRO med U-värde 1,1-0,9 för att nå bästa isoleringsförmåga. Man monterar även in en nyutvecklad fönsteromfattning konstruerad av Paroc och Elitfönster.

Puts och källargrund: Tilläggsisolering med Putslamell PAROC FAL 1, och putsning av källargrunden.

Värme och ventilation: Installation av en ny generation FTX-ventilationsvärmeväxlare samt en ny typ av heltäckande bergvärmepump, Nibe F1255. Bergvärmepumpen har 15 % lägre energianvändning än sina föregångare och anpassar sig automatiskt efter husets förutsättningar.

Ventilationsrör: Man isolerar även ventilationsrör med PAROC Hvac AirCoat och tilläggsisolerar vattenledningsrör med PAROC Hvac Section AluCoat.

 

För ytterligare information kontakta:
Maria Mehner, kommunikationschef Paroc Skandinavien, Tel. +46 500 46 91 78
Anders Olsson, projektledare, renZERO™, tfn, 070-573 52 61

Bilder för fri publicering: Åsa Eriksson, tfn +46 500 46 90 77. Eller gå in på flickr.com/renzero

Paroc är den ledande tillverkaren av energieffektiva isoleringslösningar i Östersjöområdet. Hörnstenarna för vår verksamhet är kund- och marknadsorientering, kontinuerlig innovation, lönsam tillväxt och hållbar utveckling. Parocs produkter består av byggnadsisolering, teknisk isolering, fartygsisolering, isolering för sandwichelement och akustikprodukter. Produkterna tillverkas i Finland, Sverige, Litauen och Polen samt från år 2013 även i Ryssland. Paroc har försäljnings- och representationskontor i 14 länder i Europa. Paroc Group ägs av ett antal banker och andra institutionella investerare samt av Paroc-anställda som minoritetsägare. År 2012 uppgick vår omsättning till 430 miljoner euro och antalet anställda var i genomsnitt 2 019.