Paroc levererar byggelementen till prisbelönta Tele2 Arena

13 mar 2013

Paroc, en av Europas ledande tillverkare av obrännbara sandwichelement med stenull, levererade alla ytter- och innerväggar till den nu prisbelönta Tele2 Arena i Stockholm. Under branschdagarna PLÅT13 i förra veckan tilldelades arkitektbyrån White PLÅTPRISET för sitt arbete med arenan. Paroc har varit med från starten av det spektakulära bygget.

– Samarbetet med White, PEAB och WSP har fungerat strålande bra genom hela projektet. En fantastisk byggnad fylld av byggtekniska utmaningar men det har också logistikmässigt varit oerhört pressat. Ett så här stort bygge i centrala Stockholm kräver minutiös planering. Lossningen fick exempelvis inte ta mer än 15 minuter per långtradare och lyften av element till montageplats har till och med skett med helikopter säger Mikael Vestermark, regionansvarig för Stockholm Paroc Panel System AB.

En fantastisk byggnad fylld av byggtekniska utmaningar men det har också logistikmässigt varit oerhört pressat säger Mikael Vestermark, regionansvarig för Stockholm Paroc Panel System AB.

Totalt rör det sig om närmare 27 000 kvadratmeter PAROC element samt 30 000 kvadratmeter isolering till det stora taket. För den spektakulära arkitekturen med de runda formerna har PAROC elementen monterats vertikalt. I arenarummet har 6 200 kvadratmeter perforerade PAROC element monterats för bästa ljudisolering. Dessutom har elementen monterats med ett patenterat infästningssystem Deco® där element och täckprofiler skruvas i samma moment utan synliga fästdon. Det rörliga taket som går att öppna hade höga krav när det gällde vikt, täthet och brandsäkerhet.

– Vi har lång erfarenhet av riktigt stora projekt byggtekniskt men också logistiskt. De produkter som vi har använt här är obrännbara, tack vare stenullen, och lätta i sin konstruktion med mycket höga hållfasthetsegenskaper. Det är en av anledningarna till att vi blev en av leverantörerna till Tele2 Arena. Det har varit ett stort och oerhört spännande projekt som vi nu har hållit på med i över tre år och det är väldigt roligt att det nu får utmärkelsen PLÅTPRISET. White har gjort ett fantastiskt arbete med arkitekturen och vi är glada över att vi har kunnat förverkliga deras visioner, säger Mikael Vestermark.

Juryns motivering:
PLÅTPRISET 2013 tilldelas en stor byggnad. En väldig byggnad. En gigantisk byggnad som ändå lyckas fusionera med sin omgivning. Genom enkelhet och transparens framstår den som en självsäker representant för en skandinavisk designfilosofi och bidrar starkt till de lokalpolitiska målen att bygga en ”storstad i världsklass”. Stål och metaller både bär och smyckar, såväl invändigt som utvändigt, och i takt med solen skiftar den millimeterprecisa fasaden från stålgrått till guld. Byggnaden infriar högsta möjliga miljökrav och kan ses som ett skolboksexempel på ett föredömligt samarbete mellan olika aktörer.