Nytt koncept för renovering av småhus till nära-noll: renZERO™ behövs för att klara klimatmålen

15 okt 2013

Sveriges första koncept för energirenovering av småhus, renZERO™, kan bidra till att minska svenska bostäders energianvändning markant och därmed också bidra till att nå svenska och internationella klimatmål. Piloten i Stockholm visar vägen för framtidens energisnåla bostäder.

På Länsmansvägen 32 i Stockholm genomför man just nu ett pilotprojekt där man testar renZERO-konceptet på ett enfamiljshus från 1945. Målsättningen är att ta husets energianvändning från 128 kwh/m2 till 25 kwh/m2 vilket är på samma nivå som för ett nybyggt passivhus.

– Vi måste börja hitta kostnadseffektiva och klimatsmarta lösningar för befintlig bebyggelse om vi ska nå de klimatmål som finns, renZERO är definitivt en sådan lösning, säger Arne Elmroth, professor emeritus i byggnadsfysik vid Lunds Universitet och rådgivare åt Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, BeBo.

Vi måste börja hitta kostnadseffektiva och klimatsmarta lösningar för befintlig bebyggelse om vi ska nå de klimatmål som finns, renZERO är definitivt en sådan lösning.

Nyligen möttes FN:s klimatpanel i Stockholm och fastslog att klimatmålen för 2050 kommer vara mycket svåra att nå. Många pekar på bristande politiska ambitioner som en anledning till problemet.
– Med dagens byggkrav från Boverket ser jag och andra ledande experter det som närmast omöjligt för Sverige att klara EU:s och FN:s mål för 2050. Boverket måste skärpa sina krav och dessutom lägga mer fokus på befintlig bebyggelse, det räcker inte att bara bygga nya passivhus. Nybyggnationer har väldigt liten inverkan på energianvändningen jämfört med vad vår befintliga bebyggelse har. Det är där vi verkligen kan spara energi, säger Anders Olsson, projektledare för renZERO.

Bakgrund till renZERO-projektet:
40 procent av Europas energianvändning kommer från bostäder. Till 2050 ska EU ha halverat den siffran. Hindret är att en stor del av dagens bostäder har för hög energianvändning och att hela 80 procent av dagens bostäder fortfarande kommer att stå kvar år 2050. renZERO startades 2011 av Paroc, Nibe och Elitfönster och är en lösning för de cirka 1,5 miljoner svenska småhus som är byggda före 1980 och i stort behov av energieffektivisering. 

Energianvändning

Bildtext: Idag finns ännu ingen officiell definition för nära-nollenergibyggnader i Sverige. renZERO vill vara i absolut framkant och har därför som målsättning att minst halvera bostäders energianvändning jämfört med Boverkets Byggregler vad avser eluppvärmda byggnader. 

För ytterligare information kontakta:
Maria Mehner, kommunikationschef Paroc Skandinavien, Tel. +46 500 46 91 78
Anders Olsson, projektledare, renZERO™, tfn, 070-573 52 61

Bilder för fri publicering: Åsa Eriksson, tfn +46 500 46 90 77. Eller gå in på flickr.com/renzero

Paroc är den ledande tillverkaren av energieffektiva isoleringslösningar i Östersjöområdet. Hörnstenarna för vår verksamhet är kund- och marknadsorientering, kontinuerlig innovation, lönsam tillväxt och hållbar utveckling. Parocs produkter består av byggnadsisolering, teknisk isolering, fartygsisolering, isolering för sandwichelement och akustikprodukter. Produkterna tillverkas i Finland, Sverige, Litauen och Polen samt från år 2013 även i Ryssland. Paroc har försäljnings- och representationskontor i 14 länder i Europa. Paroc Group ägs av ett antal banker och andra institutionella investerare samt av Paroc-anställda som minoritetsägare. År 2012 uppgick vår omsättning till 430 miljoner euro och antalet anställda var i genomsnitt 2 019.