Oberoende test avslöjar brandrisk med sandwichpaneler med PIR-kärna

04 jul 2014

Försäkringsbolaget If har genomfört en verklighetstrogen brandtest av sandwichpaneler med olika kärnmaterial, PIR och stenull. Resultatet visar att det är stora skillnader vad gäller brandsäkerhet, trots att båda typerna av sandwichpaneler kan ha samma klassning i brandmotstånd.

Bakgrunden till testet är att försäkringsbolaget If upptäckt att de fått allt fler skadeanmälningar från bränder i fastigheter med PIR-paneler. Deras misstanke var att PIR-panelen inte håller det brandskydd den utlovar samt att rökskadorna blir större än i jämförelse med stenullspaneler. If valde därför att göra en så verklighetstrogen test som möjligt för att se hur panelerna fungerar i brand när de installerats utanför laboratorier.

Resultatet visar att laboratorietester inte alltid speglar verkligheten. Framförallt fick man en mycket större brandspridning för PIR-paneler än vad som var förväntat. Stenulls-panelen uppträder däremot i enlighet med vad klassificeringsreglerna för material anger.

Resultatet visar att laboratorietester inte alltid speglar verkligheten. Framförallt fick man en mycket större brandspridning för PIR-paneler än vad som var förväntat. Stenulls-panelen uppträder däremot i enlighet med vad klassificeringsreglerna för material anger.

– Jag tycker det är bra att man uppmärksammar denna problematik. Även i det senaste numret av Brandposten nr 50 2014 från SP Fire Research finns en artikel som handlar om detta. Där kan man bl a läsa att sandwichpaneler med ett kärnmaterial som potentiellt kan bidra till brandspridning och spridning av giftiga rökgaser måste skyddas väl, säger Lars-Erik Olsson, Kvalitetschef Byggisolering på Paroc

Detta bekräftar den misstanke vi har haft länge om att PIR-paneler inte håller brandskyddet vid höga temperaturer. Det är viktigt att skilja på en konstruktions brandmotstånd och de ingående materialens brandegenskaper.

– Detta bekräftar den misstanke vi har haft länge om att PIR-paneler inte håller brandskyddet vid höga temperaturer. Det är viktigt att skilja på en konstruktions brandmotstånd och de ingående materialens brandegenskaper, säger Oddvar Yndesdal, VD för Paroc AS, Norge.
 

För ytterligare information kontakta: 
Lars-Erik Olsson, Kvalitetschef Byggisolering, Paroc Skandinavien + 46 70 514 53 87
Oddvar Yndesdal, VD Paroc AS Norge + 47 913 07 774
Maria Mehner, Kommunikationschef, Paroc Skandinavien; +46 72 234 26 53


Paroc är den ledande tillverkaren av energieffektiva isoleringslösningar i Östersjöområdet. Hörnstenarna för vår verksamhet är kund- och marknadsorientering, kontinuerlig innovation, lönsam tillväxt och hållbar utveckling. Parocs produkter består av byggnadsisolering, teknisk isolering, fartygsisolering, isolering för sandwichelement och akustikprodukter. Produkterna tillverkas i Finland, Sverige, Litauen, Polen och Ryssland. Paroc har försäljnings- och representationskontor i 14 länder i Europa. Paroc Group ägs av ett antal banker och andra institutionella investerare samt av Paroc-anställda som minoritetsägare. År 2013 uppgick vår omsättning till 433 miljoner euro och antalet anställda var i genomsnitt 2 019.