Owens Corning köper Paroc Group

30 okt 2017
Owens Corning (OC) meddelade i dag att man har tecknat avtal med CVC Capital Partners om att köpa Paroc Group, en av Europas ledande tillverkare av energieffektiva och brandsäkra stenullsbaserade isoleringslösningar, till ett värde av ca. 900 miljoner euro. Affären, som kräver godkännande från berörda myndigheter och uppfyllande av andra, sedvanliga villkor för att kunna stängas, beräknas kunna genomföras i början av 2018.

Helsingfors 30.10.2017

Owens Corning (OC) meddelade i dag att man har tecknat avtal med CVC Capital Partners om att köpa Paroc Group, en av Europas ledande tillverkare av energieffektiva och brandsäkra stenullsbaserade isoleringslösningar, till ett värde av ca. 900 miljoner euro. Affären, som kräver godkännande från berörda myndigheter och uppfyllande av andra, sedvanliga villkor för att kunna stängas, beräknas kunna genomföras i början av 2018.

Paroc har drygt 1,800 anställda i 13 länder och tillverkning i Finland, Litauen, Polen, Ryssland och Sverige. – Jag är mycket glad över de nya möjligheter som vi får med Owens Corning, säger Parocs koncernchef Kari Lehtinen.

– Vi har byggt upp ett företag med en ledande marknadsposition i Europa som erbjuder attraktiva värden för våra kunder och anställda. Owens Corning kommer att hjälpa oss att expandera ytterligare på de central- och västeuropeiska marknaderna, där vi kan använda oss av vår befintliga, solida bas som en plattform för tillväxt.

Förvärvet av Paroc expanderar Owens Corning's mineralullsteknologi, skapar tillväxt i närvaron på den Europeiska isolermarknaden, ger tillgång till ett antal nya marknader och ökar företagets försäljningandel inom isoleringsbranschen utanför USA och Canada till 35%.

Owens Cornings styrelseordförande och koncernchef Mike Thaman:

– Förvärvet av Paroc är ett led i Owens Corning's strategi att erbjuda våra kunder en portfolio av isolerprodukter som täcker hela temperaturspektrat på de tre största isolermarknaderna – Europa, Nordamerika och Kina. Under Parocs 80-åriga historia har teamet byggt upp ett rykte för högkvalitativa produkter och teknisk expertis. Jag är imponerad över deras team och övertygad om att de blir ett fantastiskt tillskott till Owens Corning.

Styrelseordföranden för region Norden på CVC Capital Partners, Peter Törnquist:

– Vi är nöjda med Parocs starka resultat och skulle vilja tacka företagets mycket engagerade och erfarna team samt önska dem fortsatt framgång som en del av Owens Corning. Paroc är en perfekt matchning med Owens Corning när det gäller marknadsnärvaro, teknologi och produkterbjudande vilket både kunder, anställda och aktieägare  kommer att få stor nytta av. 

Affären kommer inte att innebära några störningar i Parocs affärer med dess kunder. Kunderna kan räkna med att mötas av samma höga servicenivå som vanligt. 

För ytterligare information:

Kari Lehtinen, Koncernchef för Paroc Group, tel.  +358 46 876 8904
Olga van Iterson, Kommunikationsdirektör, Paroc Group, tel. +358 50 325 2376. 
 

Om Owens Corning

Owens Corning (OC) utvecklar, tillverkar och marknadsför isolering, takbeläggningar och glasfiberkompositer. Företagets marknadsledande verksamheter är globala och använder sin djupgående expertis inom material, tillverkning och byggnadsvetenskap för att utveckla produkter och system som sparar energi och förbättrar komforten i kommersiella fastigheter och bostadshus. Via sin glasförstärkningsverksamhet gör företaget tusentals produkter lättare, starkare och mer hållbara. I slutändan gör Owens Cornings personal och produkter världen till en bättre plats. Owens Corning, med säte i Toledo, Ohio, redovisade en omsättning för 2016 på 5,7 miljarder USD, och har närmare 17 000 anställda fördelat på 33 länder. Företaget har varit ett Fortune 500®-företag 63 år i rad. För mer information, gå in på www.owenscorning.com.

Om CVC Capital Partners
CVC Capital Partners är ett ledande privatkapital- och investeringsrådgivningsföretag. CVC grundades 1981 och har i dag ett nätverk med 23 kontor och närmare 400 anställda i Europa, Asien och USA. Till dags dato har CVC säkrat åtaganden på mer än 107 miljarder USD från några av världens ledande institutionella investerare i sina riskkapitalfonder, strategiska möjligheter och tillväxtfonder med inriktning på Europa och Asien. Totalt förvaltar CVC tillgångar till ett värde av mer än 65 miljarder USD. I dag är riskkapital som hanteras eller förvaltas av CVC investerat i 50 företag världen över, med cirka 310 000 anställda i ett flertal länder. Tillsammans har dessa företag en kombinerad årsomsättning på mer än 70 miljarder USD. För mer information om CVC, gå in på: www.cvc.com

Om Paroc Group
Paroc är en av Europas ledande tillverkare av energieffektiva och brandsäkra isoleringslösningar. Under vår 80-åriga historia har vi introducerat innovationer i husbyggnads- och industribyggnadsbranschen, och vi är kända för produkter med hög prestanda, teknisk expertis och hållbarhet. Vår målsättning är att fortsätta vara en innovativ och pålitlig samarbetspartner för våra kunder i en hållbart byggd miljö. 

Våra produkter för byggisolering, teknisk, marin och offshore-isolering, samt akustikprodukter är konstruerade för att uppfylla de höga kraven vid nybyggnation och renovering. Vi tillverkar våra produkter i Finland, Sverige, Litauen och Polen och Ryssland och levererar dem i våra välkända röd-vitrandiga paket via kontor i 14 europeiska länder.  

Paroc Group ägs av fonder som förvaltas av CVC Capital Partners och Paroc-anställda som minoritetsägare. 2016 uppgick Parocs nettoomsättning till 375,5 miljoner euro, och företaget sysselsatte närmare 1835 personer.