Paroc Akustik lanserar nytt beräkningsprogram

09 maj 2017

Att skapa en behaglig ljudmiljö med god akustik är en utmaning för såväl proffs som lekmän. Nu lanserar Paroc det nya beräkningsprogrammet Parafon Sound Calculator, ett hjälpmedel för alla som ska planera akustiken i ett rum.

- Det kommer att finnas tillgängligt både på hemsidan och via en app som laddas ned kostnadsfritt, berättar utvecklingschef Lena Rask.

PARAFON Sound CalculatorTillsammans med Akustikverkstan har Paroc Akustik uppdaterat, förfinat och förenklat sitt beräkningsprogram PARAFON® Sound Calculator. Programmet hjälper till att beräkna efterklangstider i olika typer av rum och hur en optimal ljudbild kan uppnås genom att använda olika ljudabsorberande produkter för tak och väggar.

- Efterklangstiden, det vill säga ekot, är inte det enda som talar om hur den akustiska miljön i rummet kommer att upplevas. Men det är den viktigaste faktorn.

Det säger Pontus Thorsson, teknologie doktor inom akustik och konsult på Akustikverkstan.

Beräkningsprogrammet är till stor hjälp vid planering och genomförande av byggnationer där rumsakustiken behöver regleras. Det presenterar inte en komplett lösning, men är ett bra verktyg som hjälper dig att hitta praktiska rumsakustiska lösningar. Man kan lägga in parametrar som till exempel rumstyp, dimensioner och byggnadskonstruktion samt välja mellan olika undertak och/eller absorbenter. Därtill går det att välja kanter, tjocklekar och konstruktionshöjder. På det här viset får man snabbt fram vilka kombinationer som krävs för en optimal ljudmiljö.

Pontus Thorsson säger att han själv alltid brukar använda programmet när han ska göra en grundläggande kontroll.
- Det är bra att snabbt och enkelt kunna göra många olika förslag och jämförelser, vilket annars är väldigt tidsödande.

Idag är det många som bygger högt i tak, har öppen planlösning och sparsmakad inredning. Då är det svårt att skapa en behaglig ljudmiljö och kalkylatorn kan vara till stor hjälp.

Enligt Pontus bör man hitta rätt avvägningar så att akustiken känns behaglig och är anpassad både för människorna som ska vistas i rummet och de aktiviteter som ska ske i det.

- En sak som är viktig att tänka på är att regelverk och rekommendationer ser olika ut i olika länder. Så som sagt, programmet ger en fingervisning om hur man ska tänka och räkna men det är viktigt att man kollar upp sitt eget nationella, lokala regelverk.

Nya Parafon Sound Calculator kan användas via Parocs hemsida men finns också som en kostnadsfri app hos både App Store och Google Play.