Ny typ av undertak ger arkitekten kontroll

02 feb 2018
Parafon Step for GridsAtt som arkitekt skapa varierade och attraktiva undertak som kompletterar andra inredningsdetaljer är önskvärt men inte alltid enkelt, då stora delar av de produkter som erbjuds på marknaden är vita och släta. Arkitekten Johan Olsson, tillsammans med kollegorna på Bornstein Lyckefors, står bakom idén till ett nytt koncept för installation i bärverk, PARAFON STEP for Grids, som lanseras på Stockholm Furniture & Light Fair den 6-10 februari.

Konceptet bygger vidare på den lösning för direktmontage, PARAFON STEP DIRECT, som Paroc utvecklade tillsammans med Bornstein Lyckefors och som lanserades 2015. Den grundläggande tanken bakom Step konceptet är enkel. Genom att arbeta med akustikplattor i olika tjocklek, format och färger ges möjligheten att skapa oräkneliga kombinationer undertak som inte bara utgör en ljudabsorbent och neutral bas, utan också bidrar till rummets inredning och lyfter helhetsupplevelsen.

Med nya PARAFON STEP for GRIDS finns nu möjligheten att även skapa nedpendlade undertak på ett liknande sätt. 

Parafon Step for GridsTak som blir en del av inredningen

Har man möjlighet ska man utnyttja taket så att det blir en viktig del av inredningen tycker arkitekten Johan Olsson, Bornstein Lyckefors. Han tycker själv inte om att låsas vid standardiserade lösningar.
- Jag vill ha en frihet att kunna välja mellan olika material, kulörer, former och även bärsystem utan att kostnaderna drar iväg drastiskt. 

Genom ett samarbete med Paroc fick Bornstein Lyckefors möjlighet att förena funktion och gestaltning när de tog fram idén till PARAFON Step, ett akustikkoncept där det är möjligt att själv bestämma design och färg. En kombination av olika tjocklekar och format gör att man får ett dynamiskt och unikt akustikundertak.

Anpassad efter nedpendlade undertak

Andreas Lyckefors på Bornstein Lyckefors säger att utvecklingen av konceptet, nya PARAFON Step for Grids, bygger på samma idé. Skillnaden är att den nya produkten är anpassad efter nedpendlade undertak. Det gör den användbar i de flesta miljöer.
- Vi har länge saknat en användbar produkt som fungerar till nedpendlade standardundertak samt kombinerar bra akustik, brandegenskaper och frihet i gestaltningen. Ofta vill vi bara riva bort taket. Men med Step for Grids finns det möjlighet att skapa något inom ramen för standard, budget och våra egna höga förväntningar på slutresultatet. 

PARAFON STEP tillverkas av PAROC Stenull, ett obrännbart material med mycket god ljudabsorptionsförmåga. Genom att använda kontrasten mellan stenullens naturligt råa struktur i akustikplattans synliga kanter och den släta ytan belagd med glasfiberväv, skapas stor dynamik och variation i den estetiska upplevelsen.

En för året helt ny färgkollektion har valts ut av Bornstein Lyckefors, men produkterna finns tillgängliga i valfri NCS kulör.

För att underlätta föreskrivningen av PARAFON STEP finns ett specialutvecklat Planeringsverktyg, PARAFON STEP Planning Tool, som möjliggör konfiguration och utskrift av specifikation.

All information om konceptet – produkter, färger, format, tjocklekar och ljudabsorption finns här. 

Referenscase:

Nytt kontor i gammal industrifastighet. Arkitektbyrå i Gävle valde Step for Grids i sina nya lokaler

Skoog Arkitekter har funnits sedan 1989. Kontoret har sin bas i Gävle och verkar främst i den närmaste regionen men har även uppdrag i andra delar av Sverige. Uppdragen spänner över bostäder, kontor, industrier, inredning mm.

Efter att ha huserat i en sekelskiftesvilla strax utanför stadskärnan i 20 år flyttar arkitektbyrån vid årsskiftet 2017/2018 till ett mer ändamålsenligt kontor i en ombyggd industrilokal. Gävleåns mynning passerar utanför fönstret och man ser Inre fjärden. På andra sidan ån växer den nya stadsdelen Gävle Strand fram.

I det största konferensrummet har byrån valt den nya produkten PARAFON Step for Grids. En innovativ lösning där kreativitet och funktion samsas på bästa tänkbara sätt. En genomgående idé med de nya lokalerna är att variera byggnadsmaterial och tekniska lösningar.

- Det blir till stor hjälp att vi nu kan visa våra kunder idéer om exempelvis ytskikt och utformning ”live”. Genom att montera PARAFON Step for Grids i vårt stora konferensrum kan vi visa en produkt som är ett nyskapande sätt att utforma ett traditionellt undertakssystem. Det berättar Jenny Karlsson-Lindberg, en av inredarna som har designat det nya kontoret. 

”Step for Grids mår bra av att upplevas live”

Kollegan Johan Olsson tycker att det är extra roligt att en arkitektbyrå har valt att rita in ett undertak med Step for Grids i sin egen kontorsmiljö.
- Step for Grids mår bra av att upplevas live för att man ska förstå effekten av undertaket, hur de olika takplattornas höjd skapar mönster. Vilka är bättre lämpade än arkitekter att tala för en produkt, och inte blir det sämre av att de har den i sitt eget undertak! 

Effektfullt tak och god akustik

Johan Lingblom, Takringen Akustikbyggen, är smått lyrisk när han beskriver Skoog Arkitekters nya lokaler.
- Du möts av en gammal fyrkantig ”industriplåtlåda” som ligger i Inre hamnen i Gävle, granne med Gasklockornas småbåtshamn och Gävle Varv. Men när du kommer in överraskas du av en riktig wow-känsla. Så häftigt!

I taket på arkitektkontorets stora konferensrum har Akustikbyggen monterat PARAFON Step for Grids.
- Step-skivorna är 18, 34 och 50 millimeter tjocka. De installeras i ett smalt 15-millimetersbärverk. I det här fallet har lika delar av de olika tjocklekarna monterats i ett oregelbundet mönster. Färgen som arkitektbyrån har valt är en mörkt gråbrun, som kakao kan man säga, och såväl skivor som bärverk har samma färg. Det är riktigt snyggt, särskilt ihop med den över tre meter långa specialbyggda taklampan som går i en liknande färgskala. Där sitter man bra med utsikt genom panoramafönstret ut mot ån. 

- Steptaket blir en absorbent i A-klass. Akustiken är väldigt god och monteringen har gått riktigt smidigt.