Isoleringsindustrin hjälper till att göra Europas byggnader klimatneutrala

06/03/2024

”Till år 2030 avser Paroc att minska koldioxidutsläppen med 50 procent och helt övergå till förnybar el”

EU har som mål att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050. Våra byggnader spelar en central roll i vår strävan mot klimatneutralitet eftersom byggnader förbrukar mer energi och orsakar mer koldioxidutsläpp under sin livscykel än någon annan sektor i Europa. Därför är företagen som tillverkar isolering, som aktörer inom byggande och renovering, också centrala för att nå målet.

De europeiska isoleringstillverkarnas branschorganisation (EURIMA) har offentliggjort ett uttalande om betydelsen av mineralisolering för att kunna nå noll nettoutsläpp av växthusgaser. Byggnader förbrukar cirka 40 procent av all energi som används inom EU och står för 36 procent av unionens koldioxidutsläpp. Största delen av koldioxidutsläppen under byggnaders livscykel uppstår när byggnaderna används – för uppvärmning, kylning och elanvändning. Därför kan vikten av god byggnadsisolering och den energieffektivitet som uppnås inte betonas nog. En betydligt mindre del av de totala utsläppen, ungefär 20 procent i genomsnitt inom EU, härrör från byggfasen och byggmaterialen.

Isolering och energieffektivitet går hand i hand

EURIMA anser att ett mycket energieffektivt och koldioxidneutralt byggnadsbestånd kan uppnås senast 2050, men det kommer att kräva snabba och kraftfulla åtgärder från många aktörer – även från isoleringsindustrins egen sida. Sett till helheten är det viktigt att antalet renoveringsprojekt ökar och materialen väljs med omsorg, eftersom byggnadsbeståndet som används år 2050 till stor del kommer att bestå av byggnader som redan finns idag. I dagsläget genomgår varje år bara 1 % av byggnaderna i Europa en renovering som förbättrar energieffektiviteten, trots att omkring 75 % av det nuvarande byggnadsbeståndet har dålig energieffektivitet. Dessutom är den dåliga energieffektiviteten mycket dyr för européerna: det omfattande värmeläckaget i våra hem och kontor gör att européerna slösar bort 270 miljarder euro per år (1) när de betalar sina energiräkningar.

Mineralull är den vanligaste isoleringen i Europa. Tillverkarna har möjlighet att bidra till minskade koldioxidutsläpp under byggnaders livscykel på två sätt:

  • genom att erbjuda effektiva och hållbara lösningar för isolering av nya och renoverade objekt
  • genom att minska utsläppen i tillverkningsprocesserna och minska produkternas koldioxidavtryck 

EURIMA har en vision om att våra byggnader ska vara klimatneutrala, ha en cirkulär ekonomi och uppfylla de allmänna målen för hållbar utveckling senast 2050. Alla dessa punkter är viktiga även för Paroc.

Parocs hållbarhetsmål är inriktade på koldioxidneutralitet och cirkulär ekonomi

Owens Corning har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål till 2030 för hela företaget. Ett exempel på dessa mål är att koldioxidutsläppen, scope 1+2, ska minska med 50 procent från 2018 års nivå.

Paroc har fastslagit sina egna ambitioner för hållbar utveckling, som ligger i linje med Owens Cornings mål, och har beskrivit konkreta åtgärder för att uppnå dem. Till år 2030 avser Paroc att, jämfört med 2018 års nivåer:

  • minska koldioxidutsläppen, scope 1+2, från sin verksamhet med 50 procent och helt övergå till förnybar el
  • minska användningen av förpackningsplast med 30 procent
  • utöka insamlings- och återvinningstjänsten REWOOL, som stöder kretsloppstanken, så att den erbjuds på europeiska huvudmarknader
  • minska mängden fabriksavfall genom att skapa mindre avfall och återvinna mer
  • erbjuda ökad andel produkter med låg mängd inbyggd koldioxid


Paroc har redan i dag produktionslinjer i bruk, i Finland och Polen, som utrustats med smältteknik som genererar markant lägre koldioxidutsläpp från processen jämfört med konventionell smältning i kokseldade kupolugnar. Den första utrustningen utvecklades av bolaget och togs i drift redan 1986 i Finland. Med hjälp av denna teknik och förnybar el kan koldioxidemissionerna i smältprocessen minskas med i storleksordningen 80%, vilket i kombination med också ökad andel återvunnet material medger att produkter med lägre mängd inbyggd koldioxid produceras. Paroc kommunicerar, via tredjepartscertifierade miljövarudeklarationer, sk EPD (Environmental Product Declaration), produkternas prestanda och av den sk GWP-indikatorn (Global Warming Potential Indicator) framgår mängden inbyggd koldioxid.

Isolering är en nyckel till att minska byggnaders koldioxidutsläpp och därmed bromsa klimatförändringarna. Paroc vill delta aktivt i att ta fram mer hållbara lösningar tillsammans med andra parter i byggbranschen – företagets egna mål och insatser för hållbar utveckling är en del av detta arbete.




Beatrice Hallén
SR Sustainability Leader