Vart är vi på väg?

08 mar 2013

I sin krönika i Fastighetsförvaltaren Nr 1, 2013 ställer Anders Olsson, Senior Advisor på Paroc frågan Vart är vi på väg? Hur skall Sverige kunna bli en föregångare när svenska kommuner inte får lov att ställa hårdare krav än de lagstadgade?

Anders Olsson, senior advisor ParocJag har ett TV-program som jag försöker att se varje vecka när det ges möjligheter till detta. Programmet heter ”På Spåret” och sänds på fredagar. Tyvärr var det säsongens sista program som sändes fredagen den 15 februari.

Varför drar jag upp detta? Jo, före varje resa så frågar programledaren Kristian Luuk alltid ”Vart är vi på väg?” Och det är precis så jag känner det! Vart är vi på väg! När en ansvarskännande kommun vill gå före och visa, att i vår kommun så tar vi ansvar för vår framtid, så tas man i örat av vår bostadsminister Stefan Attefall. Kommuner får inte ställa särkrav! Alla kommuner ska ställa in sig i ledet.

När en ansvarskännande kommun vill gå före och visa, att i vår kommun så tar vi ansvar för vår framtid, så tas man i örat av vår bostadsminister Stefan Attefall.

 
Enligt utredarna är det heller inte lönsamt att bygga bättre än dagens byggregler, detta trots att en del kommuner har i sina kommunala bostadsbolag byggt avsevärt bättre än regelverket. Skulle chefen för bostadsbolaget få ha sin tjänst kvar om det inte skulle gå ihop sig på sista raden?

Samtidigt så går större delen av Byggsverige ut och säger att man kan visst bygga avsevärt bättre än regelverket, utan större fördyranden än att de kompenseras genom den minskade energianvändningen som kommer per automatik med bättre byggnader. Detta både stora som små byggnadsföretag.

Hur ska Sverige kunna ligga i framkant om vi inte tillåts ställa hårdare krav? Det är ju hårdare krav som skapar innovativa lösningar för att bygga både energisnålt och samtidigt billigt utan att för den skull ge avkall på kvalité och miljö. Så frågan kvarstår! Vart är vi på väg? Inte mot det nyskapande samhället där nästa generations byggare skulle kunna visa omvärlden vad vi åstadkommit och få möjlighet att sprida kunskapen utanför Sveriges gränser.